Taller terapèutic per cuidadores de familiars en situació de dependència

 

ENTREVISTA REALITZADA PER
Yvonne Muñoz
Psicoterapeuta Humanista

Magda, com enfoques el taller terapèutic per cuidadores de familiars en situació de dependència?

El taller té un enfocament teòric pràctic, d’aquesta forma el que experimenten les participants tant dins com fora del taller rebi una explicació teòrica que les ajudi a una millor comprensió d’elles mateixes i de la situació que estan passant. La pràctica anima a la introspecció, a mirar cap a dins, a explorar en el seu interior.
Mitjançant l’escolta, l’empatia, l’acceptació incondicional, és a dir sense judicis ni prejudicis, es crea un clima molt favorable que permet deixar anar antigues formes de pensar sentir i actuar així crear de noves.

Perquè creus que que és necessari explora en una mateixa i més sent cuidadora?

L’exploració afavoreix prendre consciència de les pròpies limitacions, la necessitats de cada un, que maneig es té de les emocions com l’ansietat, l’estrès, la tristesa que solen derivar en depressió, emocions molt pròpies de les persones que dediquen gran part del seu vida a la cura d’éssers estimats.

Podries explicar-me com es desenvolupa el taller?

Un taller es desenvolupa en 4 fases:

  • A la primera, Convido a les membres del grup a explicar alguna experiència del seu temps cuidant i com són les seves sensacions i com se sent en relació a això o la relació amb el familiar. Aquesta primera fase em permet calibrar l’estat general i particular dels participants
  • En la segona, dono pas a la pràctica vivencial d’exploració. Aquesta activitat la realitzo amb diferents tècniques com ara les visualitzacions guiades que permeten l’exploració de l’inconscient per portar informació que els pugui ser útil en l’aquí i ara
  • A la tercera, la presa de consciència del que experimentat, les participants posen paraules a allò viscut. En aquesta fase el grup pren especial rellevància pel que fa sosté, reflecteix i dóna suport a les aportacions individuals.
  • I finalment dono per finalitzat el taller amb una dinàmica de tancament.

Quins beneficis poden obtenir les participants?

Són tres els beneficis més interessants de ressaltar:

  1.  Capacitat de reconeixement de les seves pròpies necessitats i el permís de satisfer
  2.  El suport del grup com a força motivadora i
  3.  l’autorecolzament que aporta maduresa i actitud davant l’experiència vital de cada una.

si estic interessada en fer el taller com contacto amb tu?

Si t’interessa contactar amb mi pots accedir a la meva web, cuidante.cat a la secció de contactar trobaràs meu correu i el meu telèfon. Un cop hagis contactat et convidaré a una videoconferència per conèixer-nos.

Què és el que et motiva treballar amb cuidadores i cuidadores de persones en situació de dependència?

El meu treball sorgeix de l’observació i d’haver captat una necessitat molt clara en el sector de la Dependència. Els familiars són els grans pilars i alhora els grans oblidats i saben que han de cuidar-se, tots els professionals s’ocupen de repetir-ho, i poques vegades saben com fer-ho
Cuidar no és tan fàcil quan les necessitats de la persona dependent passen sempre per davant de les de la cuidadora. El meu treball comença per ajudar a exterioritzar quines són aquestes necessitats que aprofundeixen en el més profund del seu ésser.

I què ofereixes com a professional a aquests cuidadors?

Penso que aporto l’experiència assolida durant molts anys en el sector de la geriatria, dinamitzant grups, acompanyant persones en situació de dependència i als seus familiars. Conec el patiment pel qual passen molts cuidadors i que el motiva a part de la malaltia pròpiament dita. I finalment aporto un vessant humanista i ètica que caracteritza la meva feina per sobre de tot.

Magda, vols afegir alguna cosa més?

Una reflexió; El temps que es dedica a la cura d’un ésser estimat, es pot viure com una pesada obligació imposada per les circumstàncies o com una oportunitat d’aprenentatge i una font d’autoconeixement. Per quin t’inclines?:

Magda Julià

La forta vocació d’atenció i de cura cap a la gent gran en situació de dependència m’ha dut a acompanyar als seus cuidadors en aquest procés de cura. El treball psicològic i emocional ofereix una cura saludable per tothom i aprofita l’experiència vital com una bonica oportunitat de creixement personal.