Cuidar el cuidador

Disposada a fer d’aquest blog un espai on puguis trobar eines i recursos per encarar de la millor manera possible els canvis que provoca una malaltia degenerativa en el familiar que cuides. Estic segura que recordes el dia que el metge o la metgessa et va donar la noticia. Possiblement la incertesa, el desconeixement o l’impacte de la notícia, van deixar a segon terme la prescripció dirigida directament a tu: “hauràs de cuidar-te”.
La primera cosa que et demana el metge o la metgessa és que tinguis cura de tu mateixa
Aquesta prescripció és clau per sortir victoriosa d’un camí ple d’entrebancs i dificultats com a cuidadora principal. Ocupar-te i proporcionar atenció i cura d’un familiar suposa posar al seu servei el teu temps, l’energia i moltes vegades la salut. Haver assumit la responsabilitat d’atenció i cura et pot suposar un gran esforç físic i emocional, i també una gran inversió de temps que s’extreuen de les hores que dedicaves a la feina o al lleure. Aquest sobreesforç pot repercutir negativament en el teu estat físic, psicològic i emocional. La hiperresponsabilitat, l’autoexigència i també una baixa autoestima   son aspectes que incidiran negativament en la teva salut. La teva entrega a l’altre sense tenir-te en compte a tu et portarà fàcilment a un estat de sobrecàrrega Les conseqüències de la sobrecàrrega es poden traduir en el les següents afeccions:
 • Dolors musculars i mal de cap.
 • Molèsties gàstriques.
 • Probabilitat de depressió, d’ansietat i d’estrès.
 • Fatiga persistent.
 • Pèrdua de la capacitat de cuidar d’un mateix i, en conseqüència, augment del risc de patir obesitat, diabetis, infeccions i malalties coronàries.
 • Tendència general a deixar-se i a no tenir cura de la salut.
 • Sensació d’irritabilitat i de frustració.

La necessitat de cuidar-se

Per aquest motiu, has de conservar un estat físic i emocional òptim per continuar la teva tasca, superar les dificultats i prendre les decisions encertades. És fonamental que procuris racionalitzar l’atenció que ofereixes i preservis el teu benestar: només així faràs una tasca realment eficaç perquè, si no ho fas, no podràs cuidar adequadament. Trobar-te bé i cuidar-te et fa estar millor per cuidar al teu familiar. Com pots protegir-te dels aspectes negatius que solen incidir en la sobrecàrrega de la cuidadora principal?
 1. Mantenir temps i espais personals per relacionar-te, practicar algun esport, aficions…
 2. Mantenint-te informada sobre la malaltia i la manera d’actuar davant els seus símptomes principals.
 3. Coneixent els recursos sociosanitaris de què disposes.
 4. Participant de grups de suport emocional i ajuda mútua. (GAM)
 5. Rebent suport psicològic en cas necessari.

Els valors de la cura

I cal tenir present que cuidar un familiar depenent comporta, també, aspectes positius, com ara:
 • fer més estreta la relació amb la persona que es cuida.
 • esdevenir conscients de les nostres aptituds i capacitats, oportunitat de creixement personal
 • transmissió de valors als teus descendents
 • aprenentatge de noves habilitats
 • i transcendir la malaltia.
Val la pena que et cuidis i que et deixis cuidar, la situació que estàs passant requereix de molta energia i la persona que depèn de tu, es mereix una atenció càlida i segura,  que garanteixi la seva dignitat. Et dic per avançat,  que no podràs canviar tot allò que  et provoca la sobrecàrrega, però sí que podràs aconseguir modificar la teva resposta davant d’aquesta. Si desitges llegir altres articles  sobre com acompanyar de manera conscient i respectuosa a la nostra gent gran, visita el meu Blog Si tens dificultats a l’hora d’acompanyar emocionalment la teva gent gran i necessites un servei personalitzat, pots mirar el servei d’acompanyament psicològic i emocional individual clicant aquí

Magda Julià

La forta vocació d’atenció i de cura cap a la gent gran en situació de dependència m’ha dut a acompanyar als seus cuidadors en aquest procés de cura. El treball psicològic i emocional ofereix una cura saludable per tothom i aprofita l’experiència vital com una bonica oportunitat de creixement personal.